19min.bg

Махам тола и винетките: Борисов

„ДПС и ОП влязоха в добра координация с БСП, така че, аз не се занимавам с ТОЛ такси, но ме викат да ме питат”, заяви премиерът Бойко Борисов по повод на поисканото му  изслушване в НС и организираните протести заради винетките.


 „Махам винетки, ТОЛ такси, това е най-сигурният начин след като така поставят въпроса”, обяви той.


 „Ето питайте гърците тук колко плащат за техните магистрали, за да са сигурни, боядисани, с нови мантинели, маркировки, на 5 години да се сменя асфалта, колко им струва това и всички българи, идвайки в Гърция, как го плащат. В България искате да е без пари, ние няма да можем да удържим по милиард, милиард и половина без тези такси”, посочи Борисов. Той на практика повтори тезата на 19’, че превозвачите на товари и пътници съсипват 80%  пътната мрежа, но автомобилистите им плащаме 80% от сметката. В другите страни нашите автобуси  и камиони плащат пъти по-скъпи такси безропотно, в родината си не щат.


Припомняме, че  Борисов ще бъде изслушан  в НС за въвеждането на тол системата от 1 март. Искането за това дойде от БСП и изненадващо зад него застанаха коалиционните партньори на ГЕРБ от ОП, с чиито гласове предложението на левицата мина.


Според социалиста Георги Свиленски само Борисов може да отговори на въпросите, свързани с въвеждането на тол системата.