19min.bg

Македония никога няма да забрави какво направи Желев за нея

Македонските граждани никога няма да забравят подадената ръка от България преди 18 години. Личния ангажимент на тогавашния президент Желю Желев беше ключов за признаването на суверенитета и независимостта на Македония.


Това заяви македонският президент Георге Иванов, след като връчи на Желю Желев ордена "8 Септември“, предаде БГНЕС.


Награждаването е признание за личната заслуга на Желев за осъществяването на вековната мечта за независимост. Иванов нарече България лидер в признаването на Македония. Той заяви също, че никоя медия не може да наруши връзките между двата народа, макар че има хора чиито виждания са блокирани от исторически предрасъдъци. Желев благодари за оказаната чест и се спря на някои исторически подробности, при които България взе това трудно решение, в сложна международна обстановка. На церемонията присъстваха бившият президент на Македония Киро Глигоров, председателят на парламента Трайко Веляновски, външният министър Антонио Милошоски и дипломати. Награждаването на първия демократично избран президент на България предизвика изключителен интерес от страна на македонските медии.


България първа призна независимостта на Република Македония след разпадането на бившата Югославска федерация. Благодарение на усилията на първия декомкратично избран президент страни като Турция и Русия също признаха независимостта на нашата западна съседка. Желю Желев бе държавен глава от 1992 до 1997 г.