19min.bg

Макрон предложил вечен неутралитет на Украйна на Путин, не казал на Байдън какво е договорил в Москва, само на Шолц


Еманюел Макрон е предложил свой план за деескалация на напрежението около Украйна в Кремъл. По време на 6 – часовия преговорен маратон, последван от над едночасова пресконференция с домакина му Путин, от нова кратка среща в рамките на половин час, както и от последващ дълъг телефонен разговор през ден, той е изразил идеята Украйна да мине на т.нар. „финландски модел” на вечен неутралитет.


 


Напомняме, че бившата част от Руската империя, също както съседна Швеция и друга буферна страна между Изтока и Запада – Австрия, е член на ЕС, но не и на НАТО и не разполага оръжия на своя територия. Версията на британските медии няма официално потвърждение от Париж.


 


Но има полупотвърждение от Вашингтон. Попитана по време на пресконференция в Белия дом дали Макрон има собствен план за решаване на кризата в Украйна, съгласуван ли е той със САЩ и дали е вярно, че го е споделил с немския канцлер Шолц, но не и с президента, Джен Псаки отговори само, че доколкото й е известно в администрацията на Байдън не е постъпвала информация от Макрон за срещите му в Москва.