19min.bg

Макрон ще "трябва да си отиде", ако загуби референдума

Еманюел Макрон обмисля референдум за решаване на ключови въпроси, повдигнати от протестиращите Жълти Жилетки, но критиците предупреждават, че френският президент ще трябва да си отиде, ако загуби гласуването.


 41-годишният лидер "разглежда тази възможност като изход от кризата с Жълтите Жилетки", заяви високопоставен източник от правителството за Le Journal du Dimanche.


Референдумът ще се проведе на 26 май, в деня на изборите за Европейски парламент, а Службата за избори вече се е свързала с принтери и доставчици на хартия в случай на неотложните гласувания.


 Гласоподавателите ще бъдат попитани дали да бъде намален броят на депутатите  и да се ограничат сроковете, в които да служат, за да се попречи на политиците да се задържат във властта, и двете обещания на кампанията на Макрон.


Макар че едно от основните изисквания на Жълтите Жилетки е да хората да гласуват по ключови политически решения, политическите опоненти на Макрон ги предупредиха да не се втурнат в референдума, който според тях няма да потуши гнева.