19min.bg

Макрон спира всички контакти на високо равнище с Швейцария заради избор на F-35

Френският президент Еманюел Макрон отмени посещението си в Швейцария, планирано за ноември, поради отказа на Конфедерацията да закупи френски изтребители, съобщават швейцарските медии.


Според Le Matin Dimanche и Sonntags Zeitung френският президент е информирал чрез посланика швейцарските власти за отмяната на посещението в Конфедерацията за среща с швейцарския президент Ги Пармелин. Официалното посещение на Макрон беше насрочено за ноември и се подготвяше шест месеца.


Както бе отбелязано, френският лидер забрани също всички двустранни контакти на високо равнище с Швейцария до лятото на 2022 г. Швейцария посочва, че контактите на оперативно ниво и чрез посланици ще продължат.


Медиите отбелязват, че решението на Макрон се дължи на факта, че Швейцария е избрала американските изтребители F-35 за нуждите на армията. Сделката възлиза на над 6 милиарда долара. Според публикации диалогът с Франция относно закупуването на изтребители "Rafale" е продължил дори след като Берн е взел окончателно решение за F-35, съобщава БГНЕС