19min.bg

Макрон: Западът няма да се съгласи с искането на Русия да плаща за газ в рубли

Западът няма да се съгласи с искането на Русия да плаща за газ в рубли, заяви френският президент Еманюел Макрон пред руския си колега Владимир Путин, съобщи Ройтерс.




Макрон е казал на Путин, че е невъзможно западните клиенти да плащат за газ в руска валута, съобщи информационната агенция във вторник, позовавайки се на служител на Елисейския дворец.




"Франция е против плащането в рубли", казва служителят, цитиран от медиите.




В собствения си отчет за разговора между двамата лидери Кремъл потвърди, че предложението на Москва за плащанията в рубли е било обсъдено, но не предостави подробности за позициите на двете страни.


 


Преди това Путин нареди на руската централна банка и на енергийния гигант Газпром да подготвят предложения за плащане на газа от "недружелюбни" страни в рубли. По-рано във вторник планът беше отхвърлен от ЕС и Г-7.




Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви във вторник, че Русия няма да доставя природен газ на европейския пазар безплатно, тъй като от 31 март няма да приема евро и долари.


 


 


Списъкът на Русия с "неприятелски държави", който първоначално включваше само две страни - САЩ и Чешката република - беше значително разширен през март след безпрецедентните икономически санкции, наложени на Москва от Запада. Сега в нея влизат всички членове на ЕС, Украйна, Обединеното кралство, Канада, Япония и други държави, които осъдиха настъплението на Русия в Украйна.




Всички тези държави понастоящем са обект на различни ответни мерки, ограничения и специфични изисквания от страна на Русия. Друга ответна инициатива предвижда Министерството на финансите да поиска руските компании, които искат да работят с фирми от страните в списъка, да получат първо разрешение от правителството.




В понеделник руският външен министър Сергей Лавров обяви, че гражданите на "неприятелски държави" скоро ще бъдат засегнати от визови санкции, ограничаващи влизането в страната.