19min.bg

Малайзия ще увеличи разплащанията в местни валути, за да намали зависимостта си от щатския долар

Малайзия ще увеличи разплащанията в местни валути, за да намали зависимостта си от щатския долар, заяви министър-председателят Анвар Ибрахим.

"Да се спре изцяло зависимостта от щатския долар ще бъде трудно, но Малайзия ще бъде по-активна и агресивна в използването на рингита (в търговията)", заяви Анвар пред парламента.

Процесът на дедоларизация набира скорост в Югоизточна Азия. Малайзийският министър-председател отбеляза, че страната му е сключила споразумения с Индонезия, Тайланд и Китай, най-големия си търговски партньор, за насърчаване на повече търговия и инвестиции в местни валути.

Стремежът към търговия в местни валути идва на фона на резкия спад на малайзийската валута спрямо долара. Ринггитът се търгува близо до исторически дъна и тази година е загубил около 7,6% от стойността си спрямо зелените пари.


Множество икономисти в Югоизточна Азия подчертават все по-широкото използване на национални валути в международната търговия, което намалява специалния статут на щатския долар. Експертите твърдят, че доларът и свързаните с него финансови институции са остарели и не трябва повече да бъдат основна опора.