19min.bg

Мали прекъсна дипломатическите си отношения с Украйна заради твърдения за засада на Вагнер

Временното правителство на Мали обяви, че прекъсва дипломатическите си отношения с Украйна. Мярката е предприета в отговор на това, че официални лица в Киев демонстрираха подкрепа за туарегските бойци и признаха съучастието на Украйна в неотдавнашното терористично нападение, при което загинаха малийски войници и руски военни контрактори.

Миналия месец военен конвой с малийски сили за отбрана и сигурност и руски изпълнители от групата "Вагнер" попадна в засада на туарегски бунтовници в района на село Тинзаватън близо до границата с Алжир. Десетки военнослужещи бяха убити, а множество камиони бяха унищожени от бойците.

След нападението говорителят на Службата за военно разузнаване на Украйна (СВУ) Андрей Юсов заяви по украинската телевизия, че неговите агенти са помогнали на бунтовниците с "необходимата информация, а и не само с информация, която е позволила провеждането на успешна военна операция срещу руските военнопрестъпници", и се зарече, че "ще има още такива". Посолството на Украйна в Дакар публикува интервюто на страницата си във Facebook, заедно с коментар на посланик Юрий Пивоваров, който заяви, че "със сигурност ще има и други резултати". След това видеото е изтрито.

В изявление, публикувано от местни медии в неделя, правителството на Мали изрази шок от участието на Киев в "страхливото, коварно и варварско нападение". То добави, че забележките на Пивоваров показват "подкрепата на страната му за международния тероризъм, особено в Мали".

    "Тези изключително сериозни изявления, които не са отречени или осъдени от украинските власти, показват ясна официална подкрепа от страна на украинското правителство за тероризма в Африка, Сахел и по-конкретно в Мали".


Преходното правителство заяви, че действията на Киев "нарушават суверенитета на Мали", "излизат извън рамките на чуждата намеса" и представляват нарушение на международното право.


В отговор на "признатото и предполагаемо участие на Украйна в грубата агресия срещу Мали" Бамако прилага няколко мерки, включително "незабавно прекъсване на дипломатическите отношения" между Мали и Украйна, като същевременно започва съдебно производство във връзка с изявленията на Юсов и Пивоваров, които "представляват терористични актове и пропаганда на тероризъм". Той добави, че ще бъдат взети предпазни мерки "за предотвратяване на всякаква дестабилизация на Мали от страна на африканските държави, особено от страна на украинските посолства", и ще бъде отправено "официално предупреждение" "към регионалните и международните органи, както и към държавите, подкрепящи Украйна, в което се посочва, че тази страна открито и публично е демонстрирала подкрепата си за тероризма".

Повече от десетилетие Мали е въвлечено в джихадистки бунт, в резултат на който по оценки на ООН са загинали хиляди хора, а над 375 000 са разселени. Френска военна операция не успя да потуши насилието. Размириците се разпространиха в съседните Буркина Фасо и Нигер, което накара трите африкански държави да създадат Алианс на държавите от Сахел за борба с тероризма. Блокът също така се стреми към засилено сътрудничество в областта на сигурността с Русия.


 Пламен Валентинов


 Снимка: Getty Images, ВВС