19min.bg

Малинов: БСП няма да се коалира с антисоциални партии

През уикенда БСП формулира критериите, по които ще определя кандидатите си за кметове. В същото време появи се един вътрешнопартиен скандал покрай настояването Драгомир Стойнев да бъде отстранен от пост заместник председател на съвета.


Пред БНТ Росен Малинов това не е бил акцентът на работата на съботния пленум на партията. По думите му този въпрос е бил поставен в рамките на една дискусия, свързана с текущия политически момент от доклада на Михаил Миков, но акцентът на "горещия уикенд" на социалиста е бил в друго, в обсъждането на основни материала - Критерий за оценка и издигане на кандидат-кметове и общинсски съветници от името на БСП и левицата, както и Коалиционната рамка.


Документът за критериите е бил приет след няколко заседания. Документът отчита, на първо място, че спецификата на местните избори не позволява партията да се яви с единна национална формула, кактто е при парламентарните или президентските избори. Малинов не смята, че социалистите ще загубят от това. По думите му пленумът е задал рамките с кой може и с кой не може да се коалират социалистите. "Корпоративни интереси са недопъстими и няма как те са реализират през коалиционната формула", не може да има безпринципна подкрепа на кмет, каза Маринов.


Подкрепа ще получат само тези кандидати, които признават приетите критерии и рамки. А отговорността - политическа и личностна ще бъде на местните ръководства, тъй като се ползват с достатъчно свобода в тези коалиционни рамки да сформират тези коалиционни рамки, добави Малинов.

Коалицията е като любовта - необходими са поне двама човека, цитира го КРОСС.


На първо място БСП влиза в коалиция с коалиционните партньори в националния формат "БСП-Лява България". Там, където няма представители от националните партньори на социалистите, ще се премине към разговори с други партньори. БСП ще търси партньори в структурите на гражданското общество - национално отговорни, патриотични организации. 


Принцип на предизборния подбор на БСП ще бъде да не се коалира с партии и коалиции, които провеждат или одобряват антисоциална политика. Според Малинов политиката на четворната управляваща коалиция е антисоциална.