19min.bg

Малки акули потопиха надуваем катамаран и предизвикаха драматична спасителна акция

Драматичната океанска сага, довела до спасяването на трима мъже тази седмица от потъващ надуваем катамаран край австралийския бряг, се дължи на необичаен виновник: малка акула с форма на пура, която оставя толкова идеално кръгли рани.

Моряците, двама руснаци и един френски гражданин, бяха извадени от морето в сряда на път за североизточния австралийски град Кернс от отдалечената тихоокеанска държава Вануату, съобщиха властите.

В публикация в Инстаграм след спасяването групата заяви, че нападенията са били от акули пура, които в понеделник повредили задния ляв балон на лодката и я оставили "напълно потопена под водата". Групата издържала още един ден - докато късно във вторник акулите не нападнали отново, като този път прегризали десния балон.

Нападенията оставили надуваемата им лодка частично потънала - което ги накарало да подадат сигнал за бедствие до близките плавателни съдове в ранните часове на сряда. Екипажът и вещите им били спасени от товарния кораб Dugong Ace - но потъващият катамаран бил изоставен в океана, се казва в публикация в Instagram.

"Те ловуват с надуваеми лодки, а (нашият плавателен съд) просто имаше много много дупки и започна да се спуска надолу", заяви един от моряците, Евгений Ковалевски, пред филиала на CNN Nine News във видео след спасяването.


Екипажът се опитва да стане първият, който обикаля света с надуваема лодка, и ще прецени как да продължи пътуването си, след като пристигне в Бризбейн по-късно в четвъртък.

За разлика от големите бели акули или акулите чук, акулите пура обикновено не се свързват с нападения в открития океан. Акула пура, е повече от 10 пъти по-малка от голямата бяла акула и е със средни размери между 0,3 и 0,42 метра.

Въпреки малкия си размер, Isistius brasiliensis има апетит за голяма плячка - обикновено се насочва към тюлени, китове и делфини, според Музея по естествена история на Флорида.

Оттук идва и името на уникалния ѝ метод на хранене: първо, акулата примамва плячката със светещата си долна част, която в дълбокия океан може да изглежда измамно като малка рибка.