19min.bg

Мангъров: Изобщо ние нямахме нужда от тези маски

Доц. Атанас Мангъров, инфекционист, педиатър и преподавател, началник на Детската клиника в Инфекциозна болница – София в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Доц. Мангъров, какви са предизвикателствата на България в момента по отношение на здравеопазването ни? На какво трябва да се наблегне и къде са ни слабите звена?
Атанас Мангъров: Аз мисля, че това, което трябва да се направи с нашето здравеопазване е една цялостна промяна на здравната система, защото това, което го имаме повече от 20 г. се оказа, че е сбъркано по рождение, че то е генетично увредено и трябва да се промени.

Водещ: Кои са позитивите ни, ако трябва да сравняваме нашата медицина, с тази в останалата част на Европа?
Атанас Мангъров: Нашата медицина не е по-лоша от тази в останалата част на Европа. Просто организацията на нашата медицина е много лоша. И това се вижда. Вижда се, че нашите лекари и сестри бягат на Запад. Защо бягат? Защото тук не получават това, което трябва да получават като възнаграждение. Ние сме способни, имаме желание да плащаме за какви ли не лечения, медикаменти, машини, но когато става дума за човешки труд, за медицински труд, сме много стиснати и не искаме. И резултатите са налице. Средната възраст на сестрите в нашите болници е над 50 г. Лекарите също не са в първа младост. И всичко, което завършва, просто гледа да замине навън.

Водещ: А по тази логика, да започнем от по-далеч, според вас излизат ли подготвени кадри от Медицинските университети? Какво е нивото на студентите по медицина? Вие все пак сте и преподавател, как оценявате вашите студенти и какво искате да им дадете?
Атанас Мангъров: Не бих казал, че е много високо, просто защото, за да могат медицинските университети да се издържат, те са принудени да приемат по 500-600 души. До 800 са стигали за Медицинския университет в София, чуждестранни студенти, които носят пари за заплати. И съответно при такъв голям брой хора, качеството на обучението пада.

Водещ: Което в случая, предполагам е много лошо.
Атанас Мангъров: Не е добре. Другото нещо е, че така наречената следдипломна квалификация, т.е. специализацията на нашите лекари, е също така много неправилно направена. Защото, за да специализира сега един лекар, той трябва да си намери място в някоя от болниците. Обикновено това са големи, най-често университетски болници, която да го назначи и която да му плаща две средни работни заплати. И този човек трябва да се откъсне от мястото, където живее или където си е намерил работа и в продължение на 4 г. да живее на друго място и обикновено в тези болници него го използват най-вече като принтер за извършване на всяка писмена работа.

Водещ: Общ работник?
Атанас Мангъров: Да. Това не е добре. Би трябвало да се върне старата система, когато човек можеше да специализира на мястото, където работи и от време на време да ходи във водещите болници, за да може да се явява на колоквиуми, на изпити, да се обучава.