19min.bg

Манипулацията НЕ е само лоша

Манипулация е дума, която винаги свързваме с негативизъм. Всъщност, смятат психолозите, тя може да бъде и добра, полезна и жизнеутвърждаваща.

Наистина насочената към деструкция манипулация, например предизборните кампании, няма как да бъде представена като позитивна. Дори да не лъже, тя прикрива факти – т.е. истини, с целта да ни принуди към определено действие. Или към бездействие.

Същото важи и за манипулациите в личните отношения от страна на токсични хора и обиновени лъжци, което винаги значи и страхливци, които си въобразяват, че ни управляват/контролират/купуват и продават, също като политиците.

Понеже днес започва първият психосериал на БНТ – Тревожност, основното, което насажда всяка манипулация е именно СТРАХ и/или ТРЕВОЖНОСТ. След това развиваме проблеми, опитваме се да ги решим, което често ни създава зависимости, а оттам стигаме до заболявания, при това не само на душата, а и на тялото. Защото психиката според последните международни изследвания формира и над 80% от болките на физиката ни.

Коя тогава е добрата манипулация?

Например методите, с които родителите успяват да прилъжат злоядите деца да хапнат или мързеливите да усвояват знания. Много често именно така се поставя здрава основа, върху която впоследствие бързо и успешно се развиват чудесни навици.

Може ли тя да се превърне в лоша манипулация?

Да, ако е агресивна и е насаждана като не-свобода, задължение и с прекомерна принуда.  Така последиците от нейното дълготрайно въздействие не се различават от резултатите на лошата манипулация. Случаят е точно като в класическата фраза, според която „пътят към Ада е постлан с добри намерения”.

 
Михаил Първанов