19min.bg

Манолова: КЕВР не поема отговорност

Държавата да има контрол върху  сделки от рода на ЧЕЗ чрез законодателни промени.  За това настоя омбудсманът Мая Манолова. „В момента оплакванията на потребителите и срещу другите електроразпредителни дружества са многобройни и основателни, по отношение на цени и на качество на услугата", изтъкна тя. Според  нея, след сделката доверието на потребителите в ЧЕЗ е сринато.


„Не става дума за национализация на дружеството, би могло да се приемат текстове, които да дават възможност държавата да бъде предпочетена за купувач", посочи омбудсманът. „Независимо кой е собственик, цената на електроенергията се определя от КЕВР", уточни Мая Манолова.  Тя недоумява защо КЕВР не е предприела мерки. "Единственият орган, който има реални правомощия да спре сделката, е заел обичайната си поза на страничен наблюдател”, подчерта тя.


„Даже държавата да стане 100% собственик на електроразпределителното дружество, ако КЕВР продължава да не поема отговорност, ситуацията няма да се промени", заяви Мая Манолова. „Апелирам държавата, контролните органи и институциите да си свършат работата, така че да защитят потребителите", каза още тя.