19min.bg

Марешки строи в Морската градина във Варна със съдействието на ГЕРБ


Въпреки наложената още през 2012 г. забрана в Морската градина във Варна отново се строи. Този път в терен, собственост на компанията Марешки недвижими имоти, свързана с лидера на партия Воля Веселин Марешки. Строителството продължава вече най-малко два месеца без реакция от страна на местната администрация от ГЕРБ, която официално твърди, че не е издавала строителни книжа за въпросния парцел. Това показа проверка на Дневник.
Поредното нарушение на Общия устройствен план на Варна, приет през 2012 г., се извършва в терен с начин на трайно ползване Обществен селищен парк, градина и с площ от 3791 кв.м. Това показва справка в сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Друга проверка - в Имотния регистър, сочи, че имотът е прехвърлен на компанията Марешки недвижими имоти на 17 юни т.г. от дружеството Варна фарма М. Управител и на двете компании е 76-годишната Веска Марешка, майка на Веселин Марешки. Според данни от Търговския регистър тя е собственик еднолично или в съдружие на 69 компании и участва в управителните органи на 100. Самият Марешки е член на Съвета на директорите на Марешки недвижими имоти заедно с майка си и съпругата си Светлана.
Вчера се проведе и протест  срещу застрояването на Морската градина.  
Всъщност имотът се намира в местността Салтанат, която е пълна с частни парцели, реституирани през 90-те години на миналия век, пише Сега. Собствениците там твърдят, че районът не е парк, макар за мнозинството от варненци да е точно парк. Най-вероятно свързаната със зам.-шефа на парламента фирма осъществява ремонт на съществуваща сграда - такава дейност е разрешена и отваря вратичка за постройки от всякакъв род. Според Дневник обаче в непосредствена близост до основната висока сграда се строят още две едноетажни, които не са отбелязани в кадастъра като съществували по-рано.


 Снимка: Спас Спасов