19min.bg

Мария Габриел се готви за зам. генерален секретар на НАТО

Мария Габриел се готви да заеме поста на заместник генерален секретар на НАТО. Информацията, че кандидатурата на бившата вицепремиерка се обсъжда за бъдещ заместник на Марк Рюте бе потвърдена и от дипломати.

На върха в НАТО предстои пълна смяна на цивилното ръководство, след като бившият нидерландски премиер Марк Рюте бе избран да замени настоящия генерален секретар Йенс Столтенберг. Това ще стане на 1 октомври, когато изтича мандатът му.

Междувременно стана ясно, че заместникът му - румънецът Мирча Джоана, съвсем сигурно напуска НАТО, за да се кандидатира за президент в родината си. Очаква се той да обяви кандидатурата си като независим претендент в края на август, като почти всички социологически проучвания в северната ни съседка му дават победа на вота през ноември.

Именно в неговия пост се е прицелила Габриел, съобщават нашите източници, според които одобряването ѝ вече е на практика договорено. Вече била осигурена подкрепата на САЩ и Великобритания.

Заместник генералният секретар на НАТО подпомага работата и замества при отсъствие титуляра на поста, който е международен дипломат, представляващ Алианса и негов основен говорител. Генералният секретар отговаря за координацията на дейността на съюза, оглавява Северноатлантическия съвет, ръководи провеждането на консултации и вземането на решения в НАТО, ръководи също Съвета на НАТО, Комитета по планиране на отбраната и Групата за ядрено планиране.

По традиция постът се заема от европеец, докато представител на САЩ винаги е начело на военното ръководство.