19min.bg

Мария Нейкова осъди поведението на ВМРО на връх Шипка

Областният управител на област Стара Загора Мария Нейкова категорично осъжда и не приема поведението на ВМРО по време на тържествените чествания на Националния празник на връх Шипка, съобщи специално за БГНЕС говорителят на Областната упва Мариана Кръстева.


Лансираната от ВМРО теза, че Ески джамия ще бъде превърната в действащ мюсюлмански храм не отговаря на истината и грубо и вулгарно изопачава усилията на регионалната власт да бъде обезопасен и реконструиран един опасен за живота и здравето на минувачите обект.


До момента са предприети действия за обезопасяване на покрива, чиито огромни метални конструкции биха могли при определени атмосферни условия да се свлекат и наранят минаващи в близост граждани. Идеята е Ески джамия да бъде превърната в архитектурно-строителен паметник, отговарящ на категорията „национално значение”, защото в основите лежат останките от езическо култово средище, върху което има и останки от средновековна църква. В свои изявления Мария Нейкова неведнъж е заявявала, че няма да позволи превръщането на Ески джамия в действащ храм. Нещо повече, на извънредна пресконференция преди няколко дни тя категорично заяви, че ако някой реши това да се случи, тя лично би оглавила гражданските протести срещу подобен акт.


Според областния управител, „действията на ВМРО будят недоумение сред обществото и създават напрежение, което няма никакво основание и не подлежи логика”. По принцип няма никакво разминаване между исканията на ВМРО и позицията на областния управител по отношение бъдещето на Ески джамия, което прави абсурдни и необясними действията на групата активисти на ВМРО, Стара Загора.


Областният управител на Стара Загора счита, че за осемте години в изпълнителната власт на дело е показала, че е много повече българин и патриот, защото постигнатите резултати в измерими показатели безспорно го доказват. Както заяви днес на връх Шипка кметът на Габрово, „когато няма какво умно да кажем в ден, като днешния, може би е по-добре да замълчим и да помислим”.


БГНЕС припомня, че днес около 100-тина привърженици на ВМРО, начело с техния лидер Красимир Каракачанов, преди официалната церемония по случай националния празник днес на Шипка, вдигнаха един от привържениците на рамене и той с мегафон обяви, че областният управител Мария Нейкова се е качила на Шипка и затова обръщат гръб на цялата церемония. Това предаде кореспондентът на БГНЕС в Стара Загора. Преди дни от ВМРО призоваха областния управител да излезе по предложението за промяна на статута на сградата на „Ески джамия” в Стара Загора от архитектурно-строителен, художествен и археологически паметник от национално значение в действащ молитвен дом. От ВМРО призоваха Нейкова да не се качва на Шипка днес, ако не направи това.