19min.bg

Марин Льо Пен не печели в нито една област

   Десницата печели в седем от общо 13 области във Франция на втория тур на регионалните избори. Левицата запазва пет, а в Корсика начело излизат сепаратистите. Националният фронт на Марин Льо Пен, който водеше на първия тур миналата неделя, е далеч от мечтания триумф и на втория тур. Той не печели в нито една област, предаде АФП.


С най-малко 6,47 млн. гласа на вчерашния втори тур на регионалните избори, Националният фронт подобрява рекорда си от президентските избори през 2012 г., когато Марин Льо Пен получи 6,42 млн. гласа, припомнят френските медии.


На първия тур на регионалните избори крайнодясната формация получи 6,018 млн. гласа, а вчера най-малко с 450 хил. повече. Данните са на френското вътрешно министерство след преброяването на 90 на сто от бюлетините.


Въпреки че спечели в седем области, в два от които благодарение на управляващата Социалистическа партия, чийто кандидати се отказаха от надпреварата в полза на съперниците си от партията на Никола Саркози, десницата е далеч от мечтаната синя вълна.