19min.bg

Мъж, купувал гласове за ГЕРБ, влиза за 4 месеца в затвора

Купувач на гласове от Монтанско получи ефективна присъда за това, че за периода от месец май 2021 г. до 28 юни 2021 г. е предложил на трима жители на село Якимово, област Монтана имотна облага парична сума от по 50 лева на всеки един, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на политическа партия ГЕРБ.




Районен съд – Лом е одобрил споразумение, постигнато между защитата на подсъдимия Б. В. П. и Районна прокуратура – Монтана, Териториално отделение – Лом, за наказание 4 месеца „Лишаване от свобода“ ефективно за престъпление против политическите права на гражданите – купуване на гласове на изборите за народни представители в 46-то Народно събрание през месец юли 2021 г.




Документите по делото сочат, че за периода от месец май 2021 г. до 28 юни 2021 г. Б. В. П. е предложил на трима жители на село Якимово, област Монтана имотна облага парична сума от по 50 лева на всеки един,с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на политическа партия ГЕРБ на предстоящите парламентарни избори за народни представители на 11 юли 2021 г., като деянието е извършено в условията на продължавано престъпление.




Пред съда Б. В. П. – живеещ в село Якимово, на 58 г., с основно образование, осъждан, се призна за виновен и заяви, че доброволно подписва споразумение за наказание 4 месеца „Лишаване от свобода“, което следва да изтърпи ефективно при първоначален „общ“ режим. Определението е окончателно и не подлежи на жалба и протест.


 


Тъй като престъплението против политическата права на гражданите е извършено в срока на предишно условно наказание, Районен съд – Лом приведе в изпълнение и наказание на Б. В. П. от 6 месеца „Лишаване от свобода“,отложено с 3 години изпитателен срок, наложено му от съда през 2019 г. за управление на МПС без документи за право на управление,


 


след като преди това е наказван за същото по административен ред. Така общото наказание, което подсъдимият Б. В. П. ще изтърпи, е 10 месеца „Лишаване от свобода“ ефективно при първоначален „общ“ режим.




Определението подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Окръжен съд – Монтана.