19min.bg

Медведев: Пием повече, отколкото в трудните години

Руският президент Дмитрий Медведев, който се намира в Сочи, ще проведе в сряда съвещание за мерките за снижаване употребата на алкохол в Русия, съобщи БГНЕС.


В края на юни държавният глава на Русия на среща с министъра на здравеопазването и социалното развитие Татяна Голикова заяви необходимостта от приемането на програма за борба с алкохолизма и другите вредни навици в страната. От 2009 г. в рамките на националния проект "Здраве" в Русия се реализира ново направление - за борба с тютюнопушенето и алкохолизма. В момента заинтересованите институции обсъждат проект на национална концепция за борба с алкохолизма и с ръста на потребление на алкохолна продукция в страната. Документът предвижда мерки за ограничаване на употребата на алкохол в Русия, борба с некачествената алкохолна продукция, пропаганда против алкохолизма.
По данни на Роспотребнадзор, в момента 76 % от руснаците редовно употребяват алкохолни напитки. Потреблението на алкохол в Русия е 18 л. на глава от населението годишно. На всеки жител на Руската федерация, в това число новородените, се падат приблизително 50 бутилки водка. От 1990 г. до 2007 г. употребата на алкохол почти се е удвоила - от 5,38 л до 10,1 л. През 2007 г. поради причини, свързани с употребата на алкохол, преждевременно са починали 75,2 хиляди души.