19min.bg

Медведев създаде комисия за борба с фалшификациите на историята

Руският държавен глава Дмитрий Медведев подписа указ за създаване на Комисия към президента на Руската Федерация за противодействие на опитите да се фалшифицира историята в ущърб на руските интереси, съобщиха от пресцентъра на Кремъл, цитиран от БГНЕС.


Медведев многократно е заявявал за недопустимостта на фалшифицирането на историята, включително на Великата отечествена война /1941-1945 г./. В запис, качен в неговия видеоблог на 8 май, президентът отбеляза, че опитите за фалшифициране стават "все по-твърди, зли и агресивни".
Резултатите от социологическо проучване на ВЦИОМ сочат, че мнозинството руснаци смятат, че отричането на победата на СССР във Великата отечествена война /ВОВ/ е престъпление, което трябва да се наказва по съдебен път. През февруари тази година министърът на извънредните ситуации Сергей Шойгу предложи да се въведе съдебна отговорност за отричане на победата на СССР във ВОВ. 60% от руснаците подкрепят тази идея, като 36% я одобряват напълно, а 24% – по-скоро я одобряват. 26% не подкрепят подобна инициатива.