19min.bg

Меркел: Брекзит е преломен за Европа момент

       Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че резултатите от референдума за излизането на Великобритания от ЕС са преломен момент за Европа, предаде Deutsche Welle.


„Днес е преломен за Европа момент, преломен момент за европейския процес на обединение“, заяви Меркел. Тя подчерта, че върху Германия лежи особената отговорност европейското обединение да се увенчае с успех.


Меркел предупреди, че не трябва да се правят „бързи и лесни изводи“ от случилото се. Според нея брекзит трябва да се обсъди „разумно и спокойно“.


От своя страна, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за в. "Билд" заяви, че Германия ще играе централна роля в Европейския съюз след референдума.


Юнкер посочва, че 73-мата британски евродепутати може да напуснат Европейския парламент преди изтичането на мандата им през 2019 г. Ситуацията е различна за приблизително хилядата британци, които работят като еврочиновници, тъй като те работят за Европа, а не за Великобритания, уточнява Юнкер, цитиран от БНР.


 


Вчерат канцлерът Ангела Меркел покани на 27 юни в Берлин френския президент Франсоа Оланд, италианския премиер Матео Ренци и председателя на Европейския съвет Доналд Туск, за да обсъдят ситуацията след британския референдум, а за днес е предвидена среща на външните министри от шестте страни основателки на Евросъюза, също в Берлин. Инициативата е на външния министъръ Франк-Валтер Щайнмайер, който събира колегите си от Франция, Италия, Белгия, Холандия и Люксембург в резиденцията Борзиг. Те ще разгледат възможността за гъвкава рамка от правила, която да възпрепятства излизането от общността на още страни.


 


Междувременно френският президент Франсоа Оланд ще се срещне с лидерите на големите френски партии. Той ще разговаря и с италианския премиер Матео Ренци и генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.