19min.bg

Меркел иска съкращаване на парите за Турция

Днес в Брюксел започва двудневната среща на върха на лидерите на държавите от Европейския съюз, на която германският канцлер Ангела Меркел ще настоява пред колегите си за по-нататъшно съкращаване на финансовата помощ за Турция, пише националният ежедневник Die Zeit.



Източници от германските правителствени кръгове твърдят, че подобна стъпка ще бъде наложена в отговор на продължаващите арести в Турция на журналисти и активисти за правата на човека. На Турция бе обещана сума в размер на 4,45 млрд. евро за периода 2014-2020 г. – т.нар. предприсъединителна помощ. Исканията за спиране на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, които бяха широко обсъждани в предизборната кампания в Германия, вероятно няма да бъдат повдигнати, предаде Агенция Фокус.



В дневния ред на срещата на върха са още бежанската криза и плановете за създаване на европейски отбранителен съюз. Освен това държавните и правителствени лидери ще дискутират възможностите на ЕС за справянето със севернокорейската криза и с изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран.