19min.bg

Меркел, Оланд и Камерън призоваха Иран да признае Израел

01/02

Президентът на Франция Франсоа Оланд, германският канцлер Ангела Меркел и британският министър-председател Дейвид Камерън призоваха властите на Иран да признаят съществуването на Израел в обща тяхна статия, публикувана на страниците на The Washington Post, цитирана от Агенция "Фокус".


„Ние недвусмислено осъждаме непризнанието от страна на Иран на Израел и смятаме за неприемливи изказванията на лидерите на Иран за Израел“, пише в статията. Оланд, Меркел и Камерън отбелязват, че ядрената сделка с Техеран едва ли щеше да се сключи, ако не смятаха, че споразумението ще отстрани угрозата над сигурността на региона и режима за неразпространяване на ядрено оръжие в световен мащаб. Тримата европейски лидери отбелязаха, че споразумението с Иран затваря пътя на Техеран към ядрено оръжие и изразиха надежда, че то ще бъде продължително и спазвано.


Дипломатическите отношения между Техеран и Тел Авив бяха прекъснати след Ислямската революция от 1979 г. в Иран. Иранските власти не признават съществуването на държавата Израел и постоянно използват агресивна риторика спрямо него.