19min.bg

Мястото на България е в Шенген: Гърция


“България е изпълнила предварително поставените й критерии за членство в Шенген”, заяви президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу след среща с държавния глава Румен Радев. Преди това той я удостои с орден Стара планина с лента за нейните заслуги за развитието на двустранните отношения между страните ни. Според Сакеларопулу членството на страната ни в Шенгенското пространство не бива да се бави повече.


"Преди да се градят и вдигат бариери вътре в ЕС, всички да знаем, че ние се нуждаем от подкрепа и сигурност за опазването на външните граници на ЕС", настоя на  свой ред Радев. "Гърция и България имат нелеката задача да охраняват най-дългата сухопътна граница", подчерта той.
„Перспективите за развитие в сферата на енергетика между България и Гърция са блестящи и предстои в срок до 1 г. да завърши терминалът за втечнен газ в Александруполис, където страната ни ще участва с 20%“, каза още Радев.


"Интерконекторът не само допринесе за вдигането на технологичната възможност, но и за реалната възможност за диверсификация на газ не само за България, но и за региона на Централна и Източна Европа", посочи президентът.



Снимка: БТА