19min.bg

Миков: Трябва бърза писта за българско гражданство заради Украйна

"Необходима е бърза писта за българско гражданство, заради конфликта в Украйна", заяви председателят на БСП Михаил Миков. Той добави, че БСП работи върху законодателно предложение в тази посока, с грижа за хората с български етнически произход от районите на военните действия. 


"За нас е изключително важно правителството да има свои варианти и план при негативен сценарий, както в икономическата сфера, така и по отношение на защитата на българските граждани, на етническите българи в Украйна", коментира председателят на БСП. 


Относно мирните протести срещу войната Миков заяви, че БСП подкрепя всички справедливи протести срещу въвличането на България в преки военни действия, включително дислокацията на техника и въоръжени сили на територията на страната. 


"Ще внесем по този повод проект за декларация в НС, където ще настояваме всяка от политическите партии да заяви своята явна позиция в тази напрегната обстановка", поясни той.


Като друга обсъдена тема по време на заседанието на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП Миков посочи и санкциите срещу Русия. Той припомни, че в рамките на парламентарния контрол, БСП последователно търси истината по въпросите, които касаят българските граждани и интересите на България. Председателят на левицата коментира, че по информация на ЕК загубата от контрасанкциите от страна на Русия са в размер на 21 млрд. евро. 


"България е изключително губеща от контрасанкциите от страна на Русия. Българските предприятия, българските износители, българският туризъм плащат много висока цена в тази ситуация”, каза още той. 

Миков заяви, че БСП ще търси европейска солидарност, включително и чрез представителите си в ЕП. "Ще настояваме за бързи и спеши мерки на правителсвтото и представяне на ситуацията в страната-  косвените загуби от затварянето на руския пазар", категоричен бе той. 


"Сега е моментът да бъдат съсредоточени по-сериозно усилията върху създаването на европейските оръжейни сили", заяви зам.-председателят на Парламентарната група на БСП Лява България Атанас Мерджанов. По думите му дискусията за тях започва и затихва в различни времеви периоди. 


Според него всички са единни, че европейската сигурност е невъзможна без Русия. Той подчерта, че това е твърдение и на европейски лидери. "Българските участници в различни формати трябва да се ръководят именно от тези подбуди и да защитават тази национална позиция на държава-членка на НАТО и ЕС", категоричен бе Мерджанов.  


"След изразената позиция на председателя Михаил Миков имаме неспирни обаждания от цялата страна от граждани, социалисти, НПО, които имат готовността да се включат в мирни протести срещу войната", заяви организационният секретар на БСП Станислав Владимиров. 


Той обясни, че има заявки от Варна, Плевен, Стара Загора, Ловеч, Кърджали, Шумен и други градове, които в рамките на тази и следващата седмица, в зависимост от развитието на конфликта, ще направят мирни бдения и публично ще изразят отношение към това, което се случва в Украйна. 


В отговор на въпрос, Михаил Миков заяви, че няма нужда от нова левица в България: "Не са нужни нови и нови левици. България има нужда от нова лява политика. Нужни са автентични представители на левите интереси на гражданите на България". 


Той подчерта, че става въпрос за политика в секторите на здравеопазването, образованието, пенсионната реформа и много други. 


Михаил Миков уточни, че на заседанието на ИБ на БСП е взета категорична позиция против днешното решение на Агенцията за приватизация. 


"В списъка са поставени „Товарни превози“ ЕАД - едно печелившо предприятие с 4.5 млн. лв печалба за миналата година. Явно ГЕРБ продължава политиката си от предишния мандат – дясна, която ще даде възможност за приватизиране на печеливши държавни предприятия", коментира той.


По темата за т.нар. газов разпределител председателят на БСП е на мнение, че става въпрос по-скоро за кризисен ПР след провала на „Южен поток“. 


Той обясни, че това е един изключително тежък, важен въпрос за мястото на България в инфраструктурните проекти. Според него обаче, това няма да стане по начина, по който се случва у нас. 

 

"Учуден съм от поведението на комисаря Шефчович и посещението му в Украйна. Вместо да се постави въпросът за нормалното снабдяване на България, той постави въпроса за енергийните трасета през Украйна. Един въпрос, който не е вписан в българските интереси", подчерта Миков.