19min.bg

Минеков: Безпринципно са раздадени 33 млн. лв. през фонд Култура

"Свидетел съм на корупция и законна корупция, на абсолютно безпринципно раздаване на 33 млн. лв. през фонд "Култура". Това каза обяви на брифинг след заседанието на МС министърът на културата Велислав Минеков, съобщава БНТ.



"Това, което видяхме за последните шест месеца - абсолютно отсъствие за последните 12 години, неясна политика по отношение на националната култура, неясно финансиране, политическо субсидиране, раздаване на средства по партиен начин, раздаване на средства в медии, медийни услуги, което е подкупване на медии, много щети по отношение на паметници на културата", допълни проф. Минеков.



Служебният министър на културата заяви, че сигналите са внесени в прокуратурата. Имало е сериозна акция по спасяване на гробницата в Караново и е възможно да получим средства отвън за спасяването ѝ.



"През годините бюджетът на Министерството на културата е нищожен и мизерен, много служители са били съгласни с тази мизерия. Нашето искане да се вдигне бюджетът с още 49% - това не се е случвало. Проведохме разговори с общини, общности, с партии, за непрекъснато покачване на бюджета със стъпка от 0,5% от БВП".



Министър Минеков обяви още, че МС е отпуснало 18 млн. лв. за филмови продукции. Същите тези средства ще могат да бъдат разходвани и през 2022 година. Смятам, че очакващите да започнат продукции в киното ще бъдат достатъчно щастливи и доволни", каза министърът.