19min.bg

Министър ни вкара в скандал със Сърбия

Навръх рождения си ден, шефът на МВР Младен Маринов вкара България в голям международен скандал със Сърбия. По време на участието си на  87-ата асамблея на Интерпол в Дубай, министър  Маринов гласува в полза на приемането на непризнатата от 5 в ЕС Косовска автономия за самостоятелен член на организацията. Подобен жест се разминава декларираната от страната ни политика на добросъседство и евроинтерграция на Западните Балкани.


Последва остра реакция на сръбския президент Александър Вучич, който, че не е изненадан от гласуването и подчерта, че страната ни "винаги е заставала срещу Сърбия". „По отношение на региона нямаше изненади. Черна гора, Македония, Хърватия, Словения, България винаги са против нас”, каза Вучич за ТВ Пинк.


Припомняме, че именно темата за Косовската автономия предизвика редица гафове по време на българското европредседателство.  5 от членовете на ЕС изобщо не са признали такава държава. Припомняме, че правителството покани лидера на автономията Хачшим Тачи на срещата на върха в София през май, което накара испанският премиер Мариано Рахой да бойкотира събитието в София.