19min.bg

Министърът на образованието не пожелал пари годишно за ремонт на училища, които им се полагат


„Вървейки по пътя на парите от хазарт, стана ясно (от отговор по зададен от мен ЗДОИ от министерство на културата), че 10-те процента, предназначени за Национален фонд Култура не са превеждани към културното министерство и продължавам да питам къде са отишли.


Оказва се, обаче, ще издирваме още едни 10 процента, а именно тези за съвместни годишни програми на министъра на младежта и спорта и министъра на образованието и науката за поддържане, ремонт, реконструкция, цялостно обновяване или създаване на нови спортни обекти и/или спортни съоръжения в държавните и общинските училища, съгласно чл. 14 от Закона за хазарта.


От отговора на ММС е видно, че тези средства не са предоставяни от МФ, тъй като нямало предложена програма от министъра на образованието и науката.


Всичко това ме подтикна да попитам министър Вълчев предлагало ли е Министерство на образованието и науката програми, съгласно закона или е поредното им проспано задължение.


Най-важното от цялата тази сага е, че тези суми за само капка в морето от държавни пари, които потъват безотчетни години наре”, разказва в разследването си как се изпаряват десетки милиони отчисления от хазарта годишно от 2014 г. насам известният юрист Кристина Петкова.