19min.bg

Министърът на транспорта освободи ръководството на НКЖИ


Стоян Стоянов е новият генерален директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура". Министърът на транспорта Георги Гвоздейков освободи досегашния директор на на НКЖИ Мария Генова, съобщиха от транспортното министерство.

В петък министърът поиска оставките на ръководството на НКЖИ заради занижен контрол на безопасността и зачестилите инциденти по жп инфраструктурата. Оставки обаче не бяха депозирани, а ръководството на националната компания отказваше коментар.
Стоян Стоянов е назначен от днес със заповед на министъра на транспорта и съобщенията до провеждането на конкурс. По закон генералният директор е и член на Управителния съвет на НКЖИ.

Стоянов е експерт с над 30-годишен професионален опит в сферата на железопътния транспорт. През годините е заемал различни позиции в системата на железниците. В периода 2007–2021 г. е директор на поделение "Електроразпределение" към НКЖИ и управител на "Трен" ООД – дъщерно дружество на НКЖИ.

Стоян Стоянов има магистърска степен по "Финанси" от Университета за национално и световно стопанство. Притежава и магистратура по "Съобщителна и осигурителна техника и системи" от ВВТУ "Тодор Каблешков".