19min.bg

Министерски съвет общува с президента чрез медиите

Държавният глава разбра от медиите, че има персонално предложение на Министерски съвет за нов директор на служба “Военна информация”, за което президентът не е давал съгласие в предвидената процедура, съобщиха от пресслужбата на Георги Първанов.


Очаква се предложението на МС да бъде получено в президентската администрация, след като вчера правителството реши да предложи комодор Валентин Гагашев за директор на "Военна информация". В тази връзка Прессекретариатът е упълномощен да даде необходимата информация за хода на събитията и за принципната позиция на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили. През април-май 2010 г. президентът е подкрепил становището на Съвета за отбрана и предложението на самия министър новият началник на служба “Военна информация” да бъде от състава на самата служба. Тогава е постигнато съгласие и за офицера, който да наследи сегашния началник. Президентът продължава да смята, че принципът на приемственост е работещ за такава служба, чиято дейност се оценява високо от партньорските служби. Тази своя позиция президентът е обосновал и пред премиера, напомнят от пресслужбата на Първанов. Преди 20 дни министър Аню Ангелов направи предложение в 10 позиции за кадрови промени във Висшия военен състав. Президентът даде съгласието си по девет от тях и върна предложението за нов ръководител на служба “Военна информация”, което се разминаваше с предишното, основано на съгласие. Без да чака официалната позиция на президента, министърът прокарва ново предложение през Министерски съвет. Острата реакция на Президентската институция е предизвикана преди всичко от твърдението на министъра, че задължението му за съгласуване не произтича от конституцията и законите, а от Устройствен правилник на Министерски съвет. Конституцията не е обширно четиво и е добре министърът да се запознае с нея и особено с чл. 100, ал. 2, където е записано, че Президентът назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили и удостоява с висши военни звания по предложение на Министерски съвет, т.е. президентът като върховен главнокомандващ назначава, а не приподписва като деловодител решението на МС. Очевидно министърът грубо е подвел Министерски съвет и се опитва да заблуди обществото.


Решението си по случая държавният глава ще вземе след като направи събеседване с кандидатите, каквато е неговата практика при кадрови назначения, се заключава становището президетската администрация, съобщават от пресцентъра на Президентството.