19min.bg

Министерството на културата ще обжалва отказа за неустойка за Ларгото

Министерството на културата ще обжалва на трета инстанция съдебното решение, че няма основание за исканата неустойка от фирмата - изпълнител на реконструкцията на Ларгото. Това обяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков в парламента днес, съобщава Дневник.

В четвъртък се разбра, че министерството губи делото и на втора инстанция, след като Софийският апелативен съд потвърждава изцяло решението на Софийския градски съд. С него се отхвърля иска на ведомството за неустойки от ДЗЗД "Антична Сердика" в размер на 754 хил. лева за изпълнението на част от едноименния проект. Решението на апелативния съд може да бъде оспорено пред Върховния касационен съд.


Още в решението на първоинстанционния съд обаче се посочва, чe иcĸът нa Mиниcтepcтвoтo нa ĸyлтypaтa e нeпpeцизeн, тъй като неустойката е търсена по клаузи oт дoгoвopa зa peмoнтa, ĸoитo ca били изпълнeни. A пoиcĸaнитe oт cъдa paзчeти зa дpyги зaбaви на ремонта не са били изпълнени от министерството. Което прави напълно безсмислено обжалването пред трета инстанция, като явно целта е да се симулира грижа за обществения интерес.