19min.bg

Мислите, че сте в безопасност у дома? Помислете отново, 5 домакински демона, за които трябва да внимавате

  Тъй като повече от половината работещи възрастни изпитват безпокойство във връзка с работата си и работата вкъщи, Алиша Мупен, заместник-управляващ директор в Aster DM Healthcare, посочва пет конкретни опасности, свързани с оставането вкъщи.  


"ДЕМОНЪТ" вкъщи включва: D - пристрастяване към устройствата, E - натоварване на очите, M - проблеми с психичното здраве, O - затлъстяване, N - болки във врата и гърба.  


Лицата, които работят или учат от вкъщи, трябва да се справят с тези демони, преди проблемите да прераснат в предизвикателства за цял живот.


1. Пристрастяване към устройствата

Въпреки че използването на електронни устройства дава възможност за работа, учене и общуване със семейството и приятелите, преминаването от физическия към цифровия свят си има своята цена. Ние сме все по-зависими от нашите екрани.

От Zoom (която през 2021 г. надхвърли 300 милиона участници в ежедневни срещи) и Microsoft (която видя, че потребителите на нейния пакет за продуктивност генерират повече от 30 милиарда минути за съвместна работа в рамките на един ден) до Netflix (която добави близо 26 милиона абонати през първата половина на тази година) и Google Classroom (в която броят на потребителите се удвои в сравнение с миналата година, тъй като се разпространиха карантините), ние станахме зависими от малък брой приложения, предоставени от тези технологични компании, за да позволим основното функциониране на нашия живот.

"Номофобията", или страхът да останеш без мобилно устройство, се утвърди в световния речник през 2020 г. При такива сценарии отговорът може да бъде рутинна съзнателна дигитална детоксикация, която включва изключване от смарт устройствата за кратки периоди.


 2. Натоварване на очите

Пряка последица от пристрастяването към устройствата и увеличеното време, прекарано на екрана, е натоварването на очите, което може да доведе до проблеми със зрението. При учениците появата на онлайн обучението - което допълва съществуващото време пред екрана за игри и забавления - е съчетано със значително увеличаване на вероятността от развитие на късогледство или близкогледство.


Всъщност честотата на късогледството се увеличава в световен мащаб, като разпространението му сред децата на възраст от 6 до 19 години се оценява на около 40 % в Европа и Северна Америка и дори на повече в Азия. Сред възрастните "синдромът на компютърното зрение" или дигиталното натоварване на очите става все по-разпространен със симптоми като сухота в очите, постоянни главоболия, замъглено зрение или намалена видимост.


За да се предпазим от това, трябва да провеждаме редовни профилактични прегледи на очите, като същевременно правим почивка на всеки 20 минути, за да погледнем обект на разстояние 20 метра, и да намалим времето, прекарано пред екрана, когато това е възможно. 


 3. Влошаване на психичното здраве

Третият проблем, който е широко обсъждан, е влошаването на психичното здраве на много хора. При работещите възрастни повече от половината в световен мащаб са изпитали безпокойство, свързано със сигурността на работното място, и стрес, дължащ се на промени в работния им режим. Предприемачите също трябваше да направят значителни промени, за да се опитат да запазят бизнеса си.

Миналата година несъмнено беше изпълнена с вълнения, тъй като тревогите и страхът за бъдещето се промъкнаха в нашето ежедневие. Световната здравна организация очаква, че нуждата от психично здраве и психосоциална подкрепа ще се увеличи значително през следващите месеци и години.


Ето защо е от първостепенно значение стратегиите за самопомощ да станат част от ежедневието, за да се защити психическото и физическото здраве. Простите и ефективни мерки включват поддържане на ежедневен ритъм, ограничаване на излагането на негативни новини от медиите, фокусиране върху положителни мисли, определяне на приоритети и запазване на заетостта, като същевременно се поддържа връзка с членовете на семейството.


 4. Затлъстяване

Затлъстяването беше изтъкнато като глобален проблем още преди да се появят повишените рискове от COVID-19. Различни фактори са допринесли за нарастването на затлъстяването, включително евтината калорична храна, зависимостта от екрана и променящата се структура на общностите, която намалява или заменя физическата активност, както и евтините нефизически развлечения.

Но макар че оставането вкъщи може да е било безопасно в краткосрочен план, в дългосрочен план то крие риск от задълбочаване на заболявания като диабет и хипертония, които на свой ред увеличават уязвимостта ни към COVID-19. Всъщност само преди няколко години над 400 млрд. долара преки разходи за здравеопазване се дължаха на затлъстяването в САЩ.

За да се предпазим от затлъстяването, прости стъпки като 8 часа сън всеки ден, редовни физически упражнения (дори и да са вкъщи), добре балансирана и здравословна диета, избягване на тютюнопушенето и алкохола и отделяне на време за почивка и презареждане могат да променят ситуацията.

5. Болки във врата и гърба


Последното предизвикателство са болките във врата и гърба, причинени от дългите часове, прекарани в домашния офис. Ограниченото движение може да доведе до сковаване на мускулите на врата и гърба и да причини силна болка и дискомфорт. Ако не се вземат мерки, това може да доведе до постоянни болки, които да се превърнат в многобройни посещения при лекари и мануални терапевти за лечение.


Освен това това може да се влоши и от импровизираните работни места, които невинаги са подходящи за продължителна редовна работа. Няколко решения включват стоенето и работата като част от работната конфигурация чрез регулируеми стойки и маси, инвестиране в стол, който осигурява добра лумбална опора, и чести почивки за разтягане на ръцете, врата и гърба. Една малка почивка, може би веднъж на час, е достатъчна.


Снимка: От филма Demon House, 2019


 Източник: weforum.org