19min.bg

Митничари откриха злато за 60 бона в гащите на двама мъже

За последните дни цените на благородния метал през последните дни достигнаха няколко годишен връх.


Митничарите на Капитан Андреево задържаха контрабандно пренасяни златни бижута в бельото на двама мъже, информираха от агенция Митници. Накитите са намерени в бельото на нарушителите на закона. Мъжете са пътували от Турция за България с Мерцедес Е 200 с пазарджишка регистрация. Въпреки че шофьорът на автомобила и двамата му спътници са обявили, че нямат нищо за деклариране, превозното средство е селектирано за щателна проверка. При извършения личен преглед, в бельото на шофьора и единия от спътниците му, са открити общо 1,152 кг златни бижута. От гащите на единия са извадени 3 найлонови пакетчета с общо 291 накита, сред които 125 синджира, 69 чифта обеци, 46 медальона, 42 пръстена и 9 гривни.  Според направената експертиза накитите с общо тегло 924 гр. са от 14-каратово злато и са на стойност 51 744 лева. От бельото на шофьора, са извадени 41 бижута с общо тегло 228.50 грама на стойност 12 796 лева. Откритото злато, автомобилът нарушителите са задържани.


Само преди 3 дни митническите служители от Капитан Андреево откриха в бельото на българка 50 златни накита с общо тегло 255 гр. на стойност 14 280 лева.


Благородният метал е особено атрактивна инвестиция, след като цените му през последните дни достигнаха няколко годишен връх. От началото на годината до сега цената на златото се е повишила с рекордните 25 %, а водещите финансови институции прогнозират, че тенденцията ще се запази и през следващите 18 месеца.