19min.bg

Митничарите - задължително на психотест

Психотест за митничарите и оперативно-издирвателни правомощия разписа парламентът с приетите на първо четене промени в Закона за митниците вчера. Вносител е Министерският съвет.


И сега има възможност служителите на Агенцията да извършват оперативно-издирвателни действия, но целта е тя да се засили, обясни депутат от ГЕРБ. Така ще бъде повишена ефективността на взаимодействие между издирващия (МВР) и разследващия (митниците). 

Целият процес по задържане, изземване, съхранение, участие в процедури по отнемането и реализацията, включително и унищожаването на нерегламентираните стоки ще се извършва в Агенция Митници, а не в НАП, както бе до сега.


Другото решение бе, че митничарите ще трябва да се явяват на тестове за психологическа пригодност при назначаване и повишаване в длъжност. 


Предлага се при служебна необходимост ротация на митническите служители за 6 месеца в рамките на една календарна година. В 14-дневен срок от датата на встъпване в длъжност и при прекратяване на правоотношението, кадрите ще бъдат длъжни да декларират своето имотно състояние.