19min.bg

Митниците поемат стопанисването на граничните пунктове

Митниците поемат стопанисването на граничните пунктове от областните управи, обяви директорът на агенцията Ваньо Танов.


 


За целта са поискани повече средства за бюджета на приходната агенция за 2016 г., съобщава БНР.


В момента назначаваме над 80 човека, които да поддържат граничните пунктове в страната, по отношение на чистота, защото знаете какво е по границите, и тези хора се назначават, тъй или иначе трябва да има заплати. Направен е разчет за една година какви ще бъдат. Направен е разчет и за други дейности, които са ни възложени допълнително, защото сега на граничните пунктове се възлага управлението на Агенция "Митници". Там също има предложение и по отношение на капиталови разходи, защото нещата са доста тежки, каза Ваньо Танов.


 Относно увеличението на заплатите на митничарите с 5 на сто от 2016-а, което обявиха от КНСБ,  Танов заяви, че въпросът не е обсъждан.


"Този въпрос не е обсъждан въобще, но синдикатът иска да покаже, че с нещо е допринесъл за увеличаване на заплатите. А то не е така. Ние сме настоявали още в средата на годината. Направени са някакви разчети, които сме ги предложили на министерство на финансите. Аз по принцип не знам какво е крайното решение, а и всичко зависи какви ще бъдат приходите", заяви Танов. Той допълни, че към момента Агенция Митници е преизпълнила плана за приходите с 220 млн. лева.