19min.bg

Множество нарушения в изборния ден

Десетки нарушения бяха регистрирани в изборния ден. От БСП-София се оплакаха, че изпълняващият длъжността кмет на Красна поляна Николай Вушовски провежда агитация на големи групи хора от ромски произход. Агитацията била извършена  между 8.00 и 9.00 часа, последователно пред 92 ОУ, 75 ОУ и 123 СУ. Действията му са били видени от всички преминаващи хора и представляват грубо нарушение на изборните правила, изтъкват от БСП-София.


Сигналът за действията на Николай Вушовски е подаден от кандидата за общински съветник от БСП за България Евгений Белий и е депозиран в ОИК-София.


Говорителят на ЦИК Александър Андреев разкри, че  има секции на различни местна в страната, където на избирателите не се предоставят всички бюлетини.


 "Още от откриването на секциите в сутрешните часове имаше сигнали за затруднен достъп на наши наблюдатели до някои секции. Имаме и сигнали, свързани с незаконна агитация в изборния ден – флаери, плакати, надписи", каза Калин Славов от асоциация Прозрачност без граници, която наблюдава провеждането на вота.


"Имаме сигнал, свързан с насочване на гражданите да гласуват за определен кандидат. Имаме и сигнал за заснемане на бюлетина с телефон в тъмната стаичка - в Хасково.


Въпреки че секционните избирателни комисии са преминали обучения, има сигнали, че извършват наглед технически нарушения, които обаче се отразяват на вота.


"Имаме сигнали, че се пропуска поставянето на втори печат, което директно води до недействителна бюлетина. Гражданите трябва да проследяват внимателно и техническите действия на комисията по време на гласуването, за да не останат с подаден глас, но неотчетен като действителен“.