19min.bg

МО отговори на президента за договорите за F-16



Министерството на отбраната отговори на въпроси на президентската институция за договорите за новите изтребители, предаде БНР.
Министерството очаква първоначално оперативна готовност на самолетите да е постигната в края на петата година от датата на влизане в сила на договора. Тогава страната ни ще има всички самолети и въоръжението, а и ще е приключил процесът на подготовка на летателен и инженерно-технически състав.

Припомня се, че договорите не включват изграждането на необходимата инфраструктура, а сумата за тях ще стане ясна след провеждане на съответните процедури по закона за обществените поръчки.

В договора е включена стойността на разходите за извършване на оглед на местата, където ще има нужната инфраструктура.

Министерството посочва, че за жизнения цикъл на самолетите от 40-45 години ще трябва да се сключват и други договори за доставки и услуги, а предполагаемите годишни разходи за интегриране, логистична поддръжка се очаква да бъдат от порядъка на 30-40 милиона лева при годишен нальот 1500 часа.

Парите трябва да бъдат осигурявани след третата година от бюджета на Министерството на отбраната и не са част от настоящия пакет за инвестиционен разход, пише още в отговорите на Министерството на отбраната. То отговаря и на още въпроси, свързани с частните компании с позиции с неясно съдържание и за системите.


Снимка: БГНЕС