19min.bg

Мобилната мрежа на А1 е най-бързата в България според Ookla® за поредна година

01/02


•    A1 България беше класирана на първо място с най-висок Speed ScoreTM – 203,52, сред трите оператора в България за периода януари-юни 2024 г.
•    Медианната скорост за сваляне на данни в мобилната мрежа на А1 е 140,56 Mbps, а времезакъснението е 18 ms.   
•    Това е поредно признание за най-бърза мобилна мрежа за А1, което затвърждава технологичното лидерство на телекома на българския пазар.

За поредна година А1 е най-бързата мобилна мрежа в България според Ookla® SpeedtestTM с най-висок SpeedScore сред трите телекома. Постижението е за най-бърза скорост на сваляне на данни и най-ниско времезакъснение в България.


Ookla® e сравнила усредненото представяне на трите мобилни мрежи от над 600 000 теста, направени от клиенти в периода януари-юни 2024 година. Мобилната мрежа на A1 се класира на първо място по мрежови параметри, като постига най-висок Speed ScoreTM, а медианната скорост на сваляне е 140,56 Mbps. A1 постига и минимално времезакъснение от 18 ms.   



„Предоставяме на клиентите си възможността да се възползват от най-бързите скорости на мобилен интернет, което естествено подпомага техния дигитален начин на живот и бизнес. По тази причина непрекъснато развиваме както технологиите, така и експертността на екипите си. Инвестициите ни само в мобилната мрежа за последните две години ще надминат 280 млн. лева,” заяви Александър Димитров, главен изпълнителен директор на А1. „За поредна година получаваме SpeedTest награда за най-бърза мобилна мрежа в България на базата на тестове на клиенти, което е най-голямото признание за технологичното лидерство на А1 в страната.“


„За мен е чест да поздравя А1 България за спечелената награда за най-бързата мобилна мрежа в България за първата половина на 2024 година”, коментира Стивън Бай, президент и главен изпълнителен директор на Ookla, подразделение на Ziff Davis. Това е ключов момент за А1, тъй като подчертава техния ангажимент да предоставят най-добрите скорости и качество на свързаността за индустрията. Очакваме с нетърпение да проследим следващия етап в напредъка на мобилната мрежа на А1 България, с която предоставят най-доброто изживяване за своите клиенти.“


В момента 5G ULTRA мрежата на А1 предоставя гигабитови скорости и ниско времезакъснение, като покрива 82,6% от населението – във всички населени места с над 3000 жители, ключовите пътни артерии и основните курорти в България. Максималните измерени скорости в 5G мрежата на А1 достигат над 1,75 Gbps. 4G мрежата на A1 покрива над 99,5% от населението на страната, а максималната измерена скорост на сваляне на данни е 640 Mbps.

За определянето на носителя на SpeedtestTM Award за най-бърза мобилна мрежа Ookla® анализира резултатите от тестовете, направени със смартфони, независимо кое поколение мрежа са използвали. Наградата на А1 е базирана на тестове, направени на повече от 76 000 уникални устройства.

А1 започна да предлага за клиенти своята 5G ULTRA мрежа в началото на 2021 година, като и до днес продължава да разчита на истинска 5G технология. Съчетанието на високите скорости на 5G ULTRA и 4G поставят на първо място мобилната мрежа на A1 като най-бързата в България в най-новия анализ на Ookla®.


 *Според Ookla®, на базата на данни от Speedtest Intelligence® тестове, проведени на територията на България в рамките на периода януари-юни 2024 г. за скоростта на мобилната мрежа. Търговските марки на Ookla се използват с разрешение. Повече информация за тестовете и мобилната мрежа на А1: www.А1.bg.


**Speed ScoreTM включва измерване на скоростта на изтегляне (download) и качване (upload) на всеки доставчик, за да оцени достигнатите скорости в мрежата.



А1, част от A1 Group, е водещ доставчик на дигитални услуги и телекомуникационни решения в България. Компанията предоставя мобилни и фиксирани услуги, високоскоростен интернет, интерактивна, цифрова, сателитна и мобилна телевизия, четири собствени спортни канала с марката MAX Sport, платежни услуги, ICT, cloud и IoT бизнес решения. През 2023 г. A1 България отчита приходи от 749,7 млн. евро, а сравнимата EBITDA e 303,7 млн. евро.


A1 Group е водещ телекомуникационен доставчик в Централна и Източна Европа с повече от 29 млн. клиенти. A1 Group оперира в седем държави: Австрия, България, Беларус, Хърватия, Словения, Северна Македония и Сърбия, а приходите на Групата за 2023 година възлизат на 5,3 милиарда евро.
Портфолиото на A1 Group включва гласова телефония, високоскоростен интернет и мултимедийни услуги, както и решения в областта на високите технологии, преноса на данни, онлайн разплащанията и дигиталните бизнес решения. Групата разполага със стабилен акционер в лицето на América Móvil – един от най-големите телекомуникационни доставчици в света.


За Ookla
Ookla е световен лидер в мониторинга и анализа на свързаността, който предоставя на потребителите, бизнеса и други организации информация, базирана на данни, за подобряване на мрежите и клиентското преживяването в интернет. Ние помагаме на нашите клиенти да намерят ефективни решения на най-големите си предизвикателства и насърчаваме иновациите.


Ookla® e част от Ziff Davis (NASDAQ: ZD), водеща компания в областта на дигиталните медии и интернет, чието портфолио включва водещи марки от различни сектори: технологии, забавление, пазаруване, киберсигурност и маркетингови технологии. Сред най-разпознаваемите марки на Ookla са Speedtest®, Downdetector®, Ekahau®, RootMetrics® и други.