19min.bg

Моди е най-следваният действащ световен лидер с над 100 милиона последователи в X

Индийският министър-председател Нарендра Моди надхвърли 100 милиона последователи в платформата X на Илон Мъск, което го превърна в най-следвания действащ световен лидер.

В момента Моди е седмият най-следван човек в платформата на социалната медия. Списъкът се оглавява от самия Мъск, който има 189 млн. последователи. Бившият президент на САЩ Барак Обама е най-следваната политическа фигура със 131 млн. последователи.

Моди определено е най-следваният индиец в X. Следващият по брой последователи е състезателят по крикет Вират Кохли с 63 млн.


Индийският премиер изпреварва значително и политическите си съперници, включително Рахул Ганди, който оглавява опозиционния Индийски национален алианс за приобщаващо развитие (INDIA). Той и Арвинд Кехривал, главен министър на Ню Делхи и основател на партията "Аам Адам" (ААП), имат по около 26 млн. последователи.


Според съобщения в индийски медии аудиторията на Моди в платформата се е увеличила с около 30 милиона за три години. Индия е третият по големина пазар на X след САЩ и Япония с около 26 млн. потребители, според Statista.


Междувременно Моди има още 56 милиона последователи в X на официалния акаунт на кабинета си "PMO India". Той има масивни последователи и в други платформи на социалните медии. Моди има над 47 млн. последователи във Facebook, почти 25 млн. в YouTube и над 91 млн. в Instagram.


Според базираната в САЩ глобална агенция за разузнаване на решенията Morning Consult индийският министър-председател е най-популярният глобален лидер в света с рейтинг на одобрение от 70%, изпреварвайки мексиканския лидер Андрес Мануел Лопес Обрадор (62%) и аржентинския Хавиер Милей (60%).


Миналия месец Моди спечели третия си пореден мандат като министър-председател на най-многолюдната страна в света. Въпреки това, за разлика от 2014 г. и 2019 г., ръководената от Моди партия "Бхаратия Джаната" (BJP) не успя да спечели абсолютно мнозинство в долната камара на парламента и трябваше да разчита на съюзниците си за съставяне на правителство.


Пламен Валентинов