19min.bg

Молим се за ваксини, а сме предплатили 18,5 млн. от тях, не преговаряме с Русия и Китай: Нинова

"Вместо да се моли на Франция и Гърция, да започва разговори с Китай и Русия, както направиха редица европейски лидери”, настоя от Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова. Коментарът и е във връзка с изказването на премиера Бойко Борисов, в което той признава, че търсим ваксини "на заем” от други страни в ЕС.


Соцлидерът определи това като „признание за пълен провал, безсилие и липса на далновидност”. Нинова припомни, че България е предплатила 18 500 000 ваксини, а в момента "се оказа в състояние да се моли да получи ваксини в заем".


Едновременно с това, докато България се моли, по думите й редица европейски лидери са започнали разговори, като и "доставки и използване на руската и китайска ваксини".


„Управлението на кризата от правителството на Борисов е некомпетентно, непоследователно и унизително за страната. То е опасно за здравето на хората и вредно за икономиката", констатира лидерът на Левицата.


Припомняме, че в петък  Нинова вече призова МС веднага да започне преговори с Русия. Здравните ни власти обаче изчакват руската ваксина да получи официално одобрение на Европейската агенция по лекарствата. Страни като Унгария и Чехия например решиха да пропуснат бюрократичните процедути на еврочиновниците и заложиха на директни преговори  за препарата на Кремъл.