19min.bg

Мораториумът върху правителството в оставка беше незаконен: КС

Недопустимо е с решение на Народното събрание да се налагат забрани върху правомощията на останалите власти. Това обяви Конституционният съд в своето решение за мораториума, който наложи 45-ото Народно събрание върху решенията на правителството на Бойко Борисов в оставка.


На 21 април парламентът наложи мораториум върху сделките и назначенията на правителството в оставка, формирано от ГЕРБ и Обединени патриоти.


Депутатите наложиха изрична забрана за отдаването на концесии, теглене на дълг, продажбата на държавни и общински болници и назначенията в държавната администрация, регулаторните органи и предприятията с над 50% държавно участие.


Една от най-сериозните последици от решението е забраната за емитиране на вътрешен дълг до назначаването на служебно правителство


"Недопустимо е с решение на Народното събрание временно да се спира изпълнението на установени от Конституцията и развити в законите правомощия на президента, на изпълнителната власт, включително и когато Министерският съвет изпълнява функциите си, на други държавни органи, установени от основния закон и на съдебната власт", се казва в решението на КС, което е публикувано близо пет месеца след отпадането на мораториума.