19min.bg

Москва обвини Запада, че е причинил проблемите с износа на зърно

Русия заявява, че "незаконните действия" на Запада водят до проблеми с доставките на зърно в Европа, след като Кремъл беше обвинен, че възпрепятства износа на зърно от Украйна, предаде CNN.




"Абсолютно отхвърляме тези обвинения", заяви президентският говорител Дмитрий Песков пред журналисти в четвъртък. "Напротив, ние обвиняваме страните от Запада, че са предприели редица незаконни действия, които са довели до тази "блокада". "




Запитан дали това означава, че западните санкции трябва да бъдат отменени, за да се възобновят доставките на зърно, Песков отговори: "Те трябва да отменят тези незаконни решения, които възпрепятстват наемането на кораби, износа на зърно и т. н. "


 


 


По-рано тази седмица ръководителят на Световната програма по прехраната на ООН призова руския президент Владимир Путин да отвори отново блокираните пристанища в Украйна, за да предотврати глобална продоволствена криза.




Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обвини Путин, че при нахлуването си в Украйна е доставките на храни като оръжия, като е конфискувал зърнени храни и машини и е блокирал износа от пристанищата в Черно море.




Преди нахлуването на Русия в Украйна доставките на пшеница от Русия и Украйна представляваха почти 30% от световната търговия.