19min.bg

Можете ли да откриете втория кон? Само хора с висок коефициент на интелигентност могат да решат задачата за 10 секунди

Нов мозъчен трик твърди, че само високоинтелигентни хора могат да открият втори кон в боядисаната козина на величественото животно.

Картината изобразява възрастен кон, който стои в полето, и призовава зрителите да използват творческо мислене, за да решат задачата.

Забелязването на коня изисква бърза мисъл и ако успеете да откриете буквата за 10 секунди или по-малко, нивото ви на интелигентност е по-високо от повечето хората, на които това отнема повече време.


Решаването на пъзела не се състои толкова в това да го погледнеш и просто да го видиш, а в това да намериш различен начин да го погледнеш.


Настройте таймера за 10 секунди и се опитайте да намерите втория кон от кафяво-бялата страна на жребеца.


Ако сте се затруднили да го забележите, не сте сами, защото въпросът е уловка.

Вместо да търсите изображение на друг кон, вгледайте се внимателно в белите части на козината му и наблюдавайте как се оформят буквите.

Буквите изписват H-O-R-S-E - разкриват "втория кон" на тези, чийто коефициент на интелигентност им позволява да го открият в определеното време.


Някои от тях могат да се използват за проверка на математическите ви умения или на уменията за латерално мислене, докато други, като пъзела с конете, се използват за проверка на наблюдателността ви.

Тези видове пъзели подобряват функционирането на префронталния кортекс, който контролира когнитивните способности, включително мисленето, вземането на решения, концентрацията и решаването на проблеми.

Когато решавате главоблъсканица, тя увеличава количеството допамин, което тялото ви произвежда - химикал, който регулира паметта, концентрацията и настроението - всеки път, когато решавате пъзел.


Работата върху пъзел укрепва връзките между мозъчните клетки, подобрява скоростта на мислене и е ефективен начин за подобряване на краткосрочната памет", според Progress Lifeline.


Проучване от 2021 г. разкрива, че "логическият стрес и стресът на границата, породени по време на игра на игри с мозъчни загадки, са положителен стрес, с желан ефект върху вниманието на играчите".


'Тези два вида стрес подобряват когнитивните способности като внимание, концентрация и решаване на проблеми чрез активиране на фронталния лоб на мозъка', продължава да се обяснява в проучването.


Само хора с висок коефициент на интелигентност могат да открият тялото на коня в сложната илюзия:




Два очарователни коня стоят един до друг, но ето го и обратът - единият от тях сякаш закачливо поглежда към камерата.


Сега, моментът на истината: правилният кон, който осъществява контакт с очи, е вторият, разположен вдясно на снимката. Разковничето е по-тъмната грива на съществото, която го отличава от неговия спътник.