19min.bg

Мун Дже Ин ще посети Русия по покана на Путин

Южнокорейският президент Мун Дже Ин ще посети Русия от 21 до 23 юни по покана на руския си колега Владимир Путин, съобщи агенция Йонхап, като се позова на говорител на южнокорейския президент.


Целта на държавната визита ще бъде да се обсъдят начините за разширяване на сътрудничеството с Русия, която е в центъра на "Новата северна политика", посочил говорителят. Той не уточнил датата на срещата между двамата президенти.


Мун Дже Ин и Путин планират също да обсъдят пътищата за денуклеаризация на Корейския полуостров и установяване на мир, предава БТА.


В Москва южнокорейският президент ще изнесе реч в Държавната дума, долната камара на руския парламент. След това ще посети град Ростов на Дон, за да гледа мача между Южна Корея и Мексико на световното първенство по футбол в Русия.


"Новата северна политика", наред с "Новата южна политика" е ключова външнополитическа инициатива на президента Мун Дже Ин за значително подобряване на отношенията на Южна Корея с евроазиатските й съседи, припомня Йонхап.


Посещението на Мун Дже Ин ще бъде първото на действащ южнокорейски президент в Русия от 1999 г.