19min.bg

Мутафчийски: И на политиците не е лесно да вземат непопулярни решения

      На редовния брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски отбеляза, че увеличаващият се брой на заразените и хоспитализираните с Covid-19 води до вземането на решения за въвеждане на непопулярни мерки, предаде БНР.


42 нови случая на зараза с Covid-19 са установени у нас през последното денонощие, като 21 от новорегистрираните пациенти са хоспитализирани.


Така общият брой на доказаните случаи на коронавирусна инфекция достига 825, като 646 са активните.


„Изключително динамична ситуация, която засега не показва тенденция за намаляване  - 2,182 милиона са случаите, установени досега в света, смъртността е 95 хил. души, като само за последното денонощие новите случаи са 145 хиляди.


Това довежда до изключително непопулярни решения, отбеляза Мутафчийски, като припомни, че е наложено затваряне на София от полунощ. Той отбеляза и строгите ограничителни мерки в другите страни на Балканите:


„В Гърция, знаете, че има забрана въобще за излизане през тези празнични дни, в Сърбия също е наложен полицейски час и забрана за излизане, особено в Белград, в Северна Македония също изключително непопулярни и тежки мерки за населението.


Но явно и на политиците не им е лесно да вземат решения, които им носят политически негативи, но все пак се вслушват в гласа на експертите и бих казал в гласа на разума в такава една ситуация. За което и ние благодарим за своевременното и тежко решение, което взе и нашето правителство вчера“, обобщи Венцислав Мутафчийски.