19min.bg

Мутафчийски разпуска на Халкидики

     Гърция се оказа предпочитана дестинация за НОЩ Въпреки собствените си заръки да си стоим по домовете, шефът на Националния оперативен щаб  (НОЩ) за борба с коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски  отпътува на почивка в Гърция, съобщи Факти.бг. Той отдъхва в хотел Blue Carpet Luxury Suites, на 90 км от Солун - между  Пефкохори и Ханиоти.   Мутафчийски е на първа линия в Халкидики. Той се наслаждава на приказна морска гледка, а плажът е само на 2 минути пеша от хотела. Припомняме, че призивът  „стойте си вкъщи” на ген.  Мутафчийски  стана пословичен и се превърна в нарицателно на цялата карантинна епопея у нас.


Сега обаче самият той, при това насред нов скок на заразените, а уж ни беше спасил, изневерява на най-базовия принцип от политиката на НОЩ.  Сред тях е и най-ключовата тема за носенето на маски . Така на 22 на март Мутафчийски обяви, че „здравите хора нямат нужда от маски, а само болните”. На 30 март той обаче утвърдително заяви, че лично е предложил задължителното им носене.  Не остана по-назад и здравният министър Кирил Ананиев, който многократно промени позицията си по темата и в крайна сметка върна маските считано от 23 юни.


Същевременно Мутафчийски  отдавна не присъства на брифингите. Излиза, че Черният генерал не се е вслушал в съветите на премиера Бойко Борисов: „Българите да подкрепят българският туристически бранш, а не да протестират срещу него, избирайки други дестинации, като отидат да си изхарчат парите в Гърция". Така призова  премиерът в първия ден след отварянето на границата. Апелът беше игнориран от хиляди наши сънародници, които избягаха към южната ни съседка, образувайки километрични опашки. Сред тях се оказа и другият член на НОЩ Ангел Кунчев, който беше забелязан с лекия си автомобил да чака на опашка  за ваканция в Гърция миналата седмица.  Отпочина и вече е на линия.  В крайна сметка излиза, че самите членове на НОЩ  убиват опита за рекламата на България като безопасна от Covid-19 дестинация.