19min.bg

Мутафчийски: Запасите от лекарства за Covid-19 вече са съществени

На редовния брифинг за ситуацията около разпространението на новия коронавирус ръководителят на Националния оперативен щаб за борба със заболяването проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че „вече запасите от лекарства са съществени за решаване на проблемите“  и здравните заведения разполагат с количества, с които може да бъдат лекувани над 16 хиляди души – „като пълни дози за лечение, предаде БНР.“:


„Вчера и онзи ден постъпиха и в България вече са 15 хиляди дози лекарства хлорихин фосфат – от една страна, както и за още хиляда пациенти, повече от 7500 еднократни дози с хидроксихлорихин фосфат“ , каза проф. Мутафчийски. Той допълни, че


големи количества медицински консумативи са получени от Обединените арабски емирства


по сделка, реализирана от частни компании:


„Вчера същото е беше извършена една сериозна акция по размяна - по инициатива на две български фирми, които изнесоха 32 тона храни за Обединените арабски емирства и съответно България е получила 15 тона медицински консумативи. Българската държава не е заплатила нито лев за това нещо и, транспортът също е поет от фирмите. Това е много сериозно количество, защото медицинските консумативи са в предпазни средства, маски, ръкавици и  костюми“.