19min.bg

МВФ: Кризата навлиза в опасна нова фаза

Управляващият директор на Международния валутен фонд, Кристин Лагард предупреди, че икономическата криза в развитите икономики е навлязла в "опасна нова фаза", която изисква смели колективни решения. "Порочният кръг" на слаб ръст и слаб бюджетен баланс набира сила. Ситуацията се влошава от политиката на нерешителност и политическата дисфункционалност.


Според Лагард развиващите се страни ще бъдат ударени тежко, ако рецесията се завърне в развитите икономики: "Ако развитите икономики изпаднат в рецесия, развиващите се пазари няма да се спасят. Никой няма да може."



"Връщането на баланса е от глобален интерес, но също така и от национален" - посочи директорът на МВФ в обръщение от Вашингтон. Фондът следи внимателно ситуацията в Европа и Съединените щати, като на Стария континент е отпуснал няколко спасителни заема за закъсали държави, като Гърция, Португалия и Ирландия, припомня Ройтерс.



На всеки 2-3 седмици се налага официални представители на МВФ да опровергават различни спекулации, че поредните траншове могат да бъдат блокирани, ако подпомаганите страни не изпълняват договорените условия по кредитните линии.