19min.bg

МВФ подкрепя разширяването на БРИКС

Разширяването на БРИКС трябва да бъде „насърчавано“, заяви в петък пред журналисти Джули Козак, говорител на Международния валутен фонд. В отговор на въпрос за плановете на Турция да се присъедини към групата, тя добави, че разрастването на групата може да бъде от полза в световен мащаб.

В началото на септември Турция беше последната страна, която официално подаде молба за членство в БРИКС. Организацията е основана през 2009 г. от Русия, Китай, Индия и Бразилия, а през следващата година към нея се присъединява и Южна Африка. През 2024 г. групата се разширява допълнително, като включва Египет, Иран, Обединените арабски емирства и Етиопия.


По-рано в петък руският президент Владимир Путин отбеляза, че до 34 държави са проявили интерес към БРИКС, като в момента се обсъждат потенциални партньорства.


Запитан дали МВФ „вижда някакви опасности в БРИКС“, Козак отговаря: „Нашето мнение е, че подобряването и разширяването на международното сътрудничество и задълбочаването на търговските и инвестиционните връзки между групи държави трябва да бъдат приветствани и насърчавани“, особено ако са насочени към „намаляване на фрагментацията и понижаване на търговските и инвестиционните разходи“ между участващите държави.

Тя добави, че „решението за присъединяване към такива инициативи е суверенно решение на всяка страна членка“.

Анкара и преди е заявявала правото си да установява отношения с всяка нация или международна организация, която избере, заявявайки, че ангажиментът към БРИКС или Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) не пречи на други нейни ангажименти, включително към НАТО.

„Не смятаме, че БРИКС е алтернатива на която и да е друга структура. Разглеждаме всички тези структури и съюзи като имащи различни функции“, заяви по-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Той добави, че Анкара се стреми да бъде „надежден партньор“ за всички организации, в които участва.


„Като член на НАТО не виждаме проблем във взаимодействието си със страните от ШОС, БРИКС, Европейския съюз или Организацията на тюркските държави. Смятаме, че тези отношения допринасят за световния мир“, каза той.

По-рано през септември Bloomberg съобщи, че турското членство може да бъде разгледано на предстоящата среща на върха на БРИКС в Казан, Русия, в края на октомври. Ердоган е бил поканен на срещата. Помощникът на руския президент Юрий Ушаков потвърди, че Анкара официално е подала молба за членство и заяви, че организацията ще я разгледа.


 Пламен Валентинов