19min.media

МВР: Близо 70% повече сигнали за изборни нарушения в сравнение с изборите през лятото

До момента в МВР са получени общо 849 сигнала за изборни нарушения. За сравнение през същия период на предходните избори сигналите са 509, съобщи на брифинг служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков:

"Тоест имаме завишение с 69,1% при постъпилите сигнали", отбеляза той.

Образувани са 124 досъдебни производства: "С 25% е нараснал броят на образуваните досъдебни производства. От тях бързите са 111, спрямо 91 бързи досъдебни производство за предходния период".

Задържани са 71 души, докато на миналите избори те са 66. Издадени са 1789 предупредителни протокола по Закона за МВР спрямо 1307 за предходните избори.

През последния месец в страната са проведени 227 спецоперации против престъпления срещу политическите права на гражданите. Акциите при предходните избори са 167.

В охраната на изборните секции в България са ангажирани над 15 хиляди служители на МВР.

По отношение на списъците изпратени до МВР с имена на хора, за които се твърди, че имат отношение към извършване на изборни нарушения министър Атанас Илков отчете, че са разпитани 203 души от общо 245. От списъците са установени починали лица, други 15 са в чужбина, а 23 не са установени и продължават действията по установяването им.

 Илков коментира и появила се информация за нападение от страна на кандидат-депутат срещу друг кандидат в Асеновград. Вътрешният министър беше категоричен, че е получен сигнал само за заплаха.